Yüzyıllardır yeryüzünde var olan zeytin ve zeytinyağı mutfakların vazgeçilmez gıdasıdır. Belki de hemen hemen her gün tadına bakılan ve yemekleri lezzetlendiren bu mucizevi meyve hakkında birçok bilgi vardır.
Zeytin ve zeytinyağı denilince bilinmesi gereken bazı detaylar şöyle sıralanabilir:
Zeytin ağacı, Akdeniz ikliminde yetiştiren bir ağaç türüdür. Genellikle 10 ila 15 metre yüksekliğe ulaşabilen bu ağaçlar, uzun ömürlüdür ve yaklaşık 2 bin yıl yaşarlar.
Zeytinler genellikle sonbahar mevsiminde hasat edilir. Hasat yöntemlerinin kullanılması ve sınırlandırılması zeytin çeşitleri ve iklim koşullarına göre değişiklik gösterebilir.
Dünya üzerinde birçok farklı zeytin çeşidi bulunur. Her çeşidin kendine has tat profili, büyüklüğü, rengi ve kullanım amacı vardır. Bazı popüler zeytin çeşitleri arasında Kalamata, Manzanilla, Picholine, Hojiblanca ve Queen Green sayılabilir.
Zeytin ve zeytinyağı çeşitli şekillerde kullanılır. Her girdiği yemeğe ayrı bir lezzet veren zeytin; salatalarda, mezelerde, sandviçlerde, pizzalarda ve yemeklerde kullanılabildiği gibi turşu ve reçel haline de getirilir.
Zeytin besleyici bir meyvedir. İçerdikleri sağlıklı yağlar, lif, E vitamini, demir gibi önemli besin maddeleri ile besin değeri yüksektir. Zeytinler antioksidanlar olan polifenoller açısından da zengindir. Polifenoller, vücut için birçok yarar sağlar. Ayrıca Akdeniz diyetinin temel parçası da zeytinyağıdır.
Kalp yapısını güçlendirmek ve düzenlemek, vücutta savunmacı olarak görev almak, sindirim sisteminee ve kemik sağlığına olumlu katkılarda bulunmak zeytin ve zeytinyağının görevlerinden birkaçıdır.
Hasat edilen zeytinlerin sadece %10’luk bir kesimi sofralık zeytin olarak kullanılırken kalan tüm zeytinler zeytinyağına dönüştürülür.
Türkiye dünya üzerinde zeytin ağacı varlığı açısından 4. sırada, ekili alan açısından ise 6. sıradadır.
Manisa’nın Akhisar ilçesi 12 milyon zeytin ağacı ile Türkiye’nin en büyük zeytin üreticisi şehridir.
Her bir zeytin ağacı, yılda yaklaşık 4 litre yağ yapılacak kadar zeytin verir. Bu da ortalama 30 kilo meyve demektir.
Zeytin bir meyve iken zeytinyağı da meyve suyu olarak tanımlanır.