Zeytin meyvesinden elde edilen ve bitkisel bir yağ olan zeytinyağı, özellikle Akdeniz bölgesinde yaygın olarak tüketilir. Yüzyıllardır zeytin gibi tüketimi sürdürülen zeytinyağı, zeytinin öğütülerek ezilmesi ve ezilme işlemi ile elde edilen ham yağın sıkılmasıyla ortaya çıkar.
Zeytinyağı genellikle rafine edilmemiş doğal zeytinyağı (naturel), riviera (beyaz), sızma zeytinyağı ve rafine zeytinyağı olarak sınıflandırılır. Sızma zeytinyağı, en kaliteli ve doğal formudur ve soğuk sıkım yöntemiyle üretilir.
Zeytinlerin düşük sıcaklıkta (genellikle 27 °C'nin altında, soğuk sıkım) preslenmesiyle elde edilir. Bu yöntemle üretilen yağ, daha düşük asitlik seviyelerine sahiptir ve daha yoğun aroma ile tat içerir.
Oksidasyona ve ışığa karşı hassastır. Açıldıktan sonra hava ve ışıktan uzakta, serin ve karanlık bir yerde saklamak önemlidir. Bu, zeytinyağının kalitesini korumasına ve raf ömrünü uzatmasına yardımcı olur.
Düşük ve orta derece ısıda kullanıldığında en iyi sonuçları verir. Yüksek ısıda kullanıldığında duman noktası aşılabilir ve yanabilir. Zeytinyağı; salataların soslarında, ızgaralarda, kızartmalarda ve hatta bazı tatlı tariflerinde kullanılabilir.
Zeytin ağaçları, yüzlerce yıl yaşayabilir. Bazı ağaçlar bin yıldan fazla süredir meyve vermektedir. Bu, zeytinyağının doğal bir ürün olduğunu ve uzun süreli tarımsal üretimin sonucu olduğunu gösterir.
Farklı tat profillerine sahip olabilir. Hafif, orta veya yoğun meyvemsi, otlumsu veya baharatlı tatlar içerebilir. Bu tat profilleri kullanılan zeytin çeşitleri, toprak koşulları ve üretim yöntemlerine bağlı olarak değişir.
Doymamış yağlar açısından zengin olup kalp sağlığını destekler. İyi kolesterolü (HDL) artırırken kötü kolesterolü (LDL) azaltabilir. Ayrıca antioksidanlar ve anti-enflamatuar bileşikler içerir ve bazı kanser türleri, diyabet, obezite ve Alzheimer gibi rahatsızlıkların riskini azaltabilir.
Sadece mutfakta değil cilt bakımı, saç bakımı ve masaj yağı olarak da kullanılır. Antioksidan ve nemlendirici özellikleri nedeniyle cilt sağlığına ve saçın parlaklığına katkıda bulunabilir.