Açıklama
Ülkemizin en çok rağbet edilen sofralık siyah zeytin çeşidi olup esas olarak Marmara Kıyılarında, Gemlik, İznik, Orhangazi civarında yaygındır. Geleneksel olarak sele zeytini kat kat kalın tuzun arasında saklanarak ya da tuzlu suyla salamura edilerek işlenir. İçerdiği zengin yağ, E vitamini, A provitamini, antiaoksidanlar ve madeni tuzlar sayesinde enerji kaynağı olan zeytin besleyici özelliklere sahiptir.
–Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık olarak değerlendirilir.
– Meyveleri çok iri, çekirdekleri büyüklüğü yanında küçüktür. Meyveler % 20,8 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Gemlik zeytinleri, meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık olarak değerlendirilir.
İncelemeler
Henüz inceleme yapılmadı.